De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor de franje als ultiem chique detail.

Met de komst van wederom de jaren ’70 in het modebeeld voor zomer 2011 mogen ook frivole franjes weer gezien worden. Bij Pucci of Gucci is het zelfs de comeback van de franje als luxueuze, naast speelse, decoratie voor kleding en accessoires.

De franje is niet zomaar een subtiel detail, maar een ambacht van duizenden jaren geleden die symbool stond voor militaire rang en religieuze stand. Fransen in de 16e en 17e eeuw verweven de franje door hun interieur, maar deze lente wordt dit luxe detail vooral op een schoen of jurkje gedragen, zoals bij Emilio Pucci. In 2011 staat het versiersel bovendien voor de terugkeer van luxueuze handwerk.

Gucci’s zomerse collectie voor 2011 is ook vervuld van franjes die de felle kleurvlakken een meer geraffineerde uitstraling geven. Ook laat hoofdontwerpster Frida Giannini zien dat een franje het perfecte compliment is voor de stijlvolle safari look van deze zomer.

Emilio Pucci

Als iemand de chique uitstraling van de franje weet te tonen, dan is het Emilio Pucci wel. De ontwerper kiest voor mini-jurkjes met lange mouwen en bijzondere spiegelende details plus een belijning aan zijden franjes.

Ook geeft Emilio Pucci het Zweedse model Frida Gustavsson een bohemien, maar ook een nonchalant krachtige uitstraling in een zwarte pantalon met tal van franjes aan de zijkant. Het korte jasje in oker tint en terracottakleurige blouse met diepe hals maken het geheel af.

Chris Benz

Chris Benz kiest voor lange franjes aan het uiteinde van een taillelint voor een meer dromerige en zoete look. Tegelijkertijd is de Benz uitstraling voor deze zomer heel draagbaar en de franje geeft een eigenzinnige als ook luxe twist die de designer past.

Bij Benz zijn het vooral de volle rokken met kleine vestjes die een update krijgen met een gevlochten riem met franjes. Om het geheel net iets meer sex-appeal te geven ontbreekt een cognackleurig enkellaarsje met hoge plateauzool niet.

Style tips

Met een eigentijdse franje wordt een casual outfit al snel meer bijzonder en bovendien uitgesproken. Oversized, extra lang en in opvallende kleuren zijn bovendien de meest moderne varianten op de franje.

Speelse franjes gaan hiernaast ook goed samen met vlechtwerk en touwen die samen stijlvol een riem of decoratie op een hoge hak kunnen vormen. Met gevlochten touwen erbij krijgt de franje een meer nautische look, maar het wordt nooit te casual.

Trend Report: Frivole Franje