AMSTERDAM - De Nederlandse vrouw legt per dag drie kilometer af en is daarmee sportiever dan veel andere Europese vrouwen. Toch vindt 48 procent dat ze nog meer zou moeten bewegen.

Dit blijkt uit Europees onderzoek van een deodorantmerk onder 1.200 vrouwen in de leeftijd van 20 tot 55 jaar uit Nederland, Oostenrijk, België, Frankrijk, Duitsland, Portugal en Spanje.

Ondanks dat de vrouwen nog meer willen bewegen, zijn ze sportiever dan veel andere Europese vrouwen. Franse vrouwen bewegen met vijf kilometer op een dag het meest. Daarna komen de Duitse vrouwen met ruim vier kilometer, gevolgd door Belgische vrouwen met vier kilometer. De Spaanse vrouwen bewegen het minst met minder dan twee kilometer per dag.

Sport

Wel zijn Nederlandse vrouwen het meest sportief. Voor 21 procent van de Nederlandse vrouwen is de meest genoemde bewegingsvorm in het weekend sport. We doen vooral aan fitness, fietsen en zwemmen. Dit in tegenstelling tot Europese vrouwen, bij wie shoppen in het weekend zorgt voor de meeste beweging.

Doordeweeks staat shoppen bij Nederlandse vrouwen op nummer één als het gaat om de meest gemaakte beweging, gevolgd door het bewegen met kinderen en het uitlaten van de hond. De meeste Europese vrouwen bewegen doordeweeks het vaakst tijdens woon-werkverkeer.

Seks en dansen

Van de Nederlandse vrouwen vindt 18 procent de bewegingen die ze maakt bij het dansen het leukst. Ook 18 procent gaat voor seks als favoriete vorm van beweging. Spaanse vrouwen gaan net als Nederlandse vrouwen ook voor seks als meest plezierige, meest interessante en meest spannende beweging. Voor Duitse, Oostenrijkse, Franse en Portugese vrouwen is dit wandelen.

Bewegen in het huishouden wordt door bijna alle Europese vrouwen als minst plezierig ervaren. Bij minst favoriete bewegingen noemt 2 procent van de Nederlanders bevallen, gevolgd door met hun kinderen spelen en op het strand lopen met 1 procent.