AMSTERDAM - Meer dan de helft van de tieners wil meer tijd doorbrengen met hun ouders. Maar liefst 61 procent wil vaker bij zijn of haar vader zijn en 54 procent bij de moeder.

Dit blijkt uit onderzoek, uitgevoerd onder 10.000 studenten van 96 middelbare scholen in Nieuw-Zeeland. Onderzoeksleider Simon Denny van de universiteit van Auckland meent dat de resultaten van het onderzoek afrekenen met de veronderstelling dat tieners hun ouders haten, zo meldt IOL.

De meerderheid van de studenten geeft namelijk aan een gelukkig gezinsleven te hebben. Op de vraag hoe familieleden met elkaar kunnen opschieten, antwoordde 81 procent met ‘goed’ of zelfs ‘heel goed’. 71 procent zegt daarnaast ook blij te zijn met hun eigen relatie met de familie.

Ondanks dat zouden tieners graag meer tijd met hun ouders willen doorbrengen. 62 procent geeft aan dat ze hun moeder te weinig zien vanwege haar werk, bij vaders ligt dit percentage met 72 procent nog iets hoger.

Moeders

Als andere reden voor het weinig zien van hun moeder geeft 51 procent aan dat hun moeder druk is met het huishouden en andere kinderen. Ook is 19 procent van de moeders vaak weg en 7 procent van de tieners zegt dat hun moeder er bewust voor kiest geen tijd met ze door te brengen.

25 procent kiest er zelf voor geen tijd met hun moeder door te brengen en 13 procent geeft aan niet bij zijn of haar moeder te wonen.

Vaders

Bij vaders ligt het iets anders. 25 procent van de vaders is vaak weg, 23 procent is meer bezig met het huishouden of andere kinderen en 12 procent kiest ervoor om geen tijd door te brengen met hun tiener.

22 procent van de tieners zegt ervoor te kiezen om geen tijd met hun vader door te brengen en 26 procent woont niet bij de vader.