De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor de rebelse punk beweging met een moderne twist.

Op de catwalks van de meer gewaagde modeontwerpers als Balenciaga en Balmain verschenen opeens punkinvloeden voor deze zomer. Gescheurde en verbrande materialen, grove kettingen en studs, veel leer en natuurlijk stoere, platte punklaarsjes.

De ‘grand dame’ van punk is toch wel Britse ontwerpster Vivienne Westwood die op vervreemdende wijze traditionele elementen mixt. Ook schrikt ze niet terug van heftige statements die tegen de westerse maatschappij aantrappen en waarmee de punk stroming in de jaren ’70 is ontstaan. De kleding is voorzien van veiligheidsspelden of fietskettingen en het vrouwbeeld is rauw en krachtig.

Afgelopen seizoen leefde de grungy jaren ’90 weer op en nu is de punk stijl, waar excentrieke Westwood faam mee verwierf, weer terug op de catwalks. Zelf koos de designer voor zomer 2011 voor een punk stijl waar retro en rock elkaar raken met flink bewerkte stoffen, een eclectische uitstraling, maar toch ook een vrij zachte look.

Balenciaga

Nicolas Ghesquière van Balenciaga opende zijn show met een trio aan androgyn ogende meisjes met kort, spiky en wit of ravenzwart haar. De uitstraling was verder scherp en iets mannelijk met een duidelijke neo-punk esthetiek.

De modellen waren onder andere gekleed in gilets met blouses die nonchalant half in de pantalon of erover vielen en een ruige laars met zwart broekje tot op de enkel. “Het is een reactie op een heersend sexy gevoel", vertelt Ghesquière. “Het draait allemaal om individualiteit.”

Balmain

Balmain toont een heel vrouwelijke, maar toch ruige variant van de punk look. De modellen op het plankier droegen biker jasjes met de bekende veiligheidsspelden en extreem strakke, gebleekte en gescheurde jeans.

Punk is altijd een favoriete stijl geweest voor inmiddels ex-hoofdontwerper Christophe Decarnin en voor deze zomer zijn de invloeden duidelijk zichtbaar. De Balmain creaties lijken niet heel kostbaar en delicaat met de gaten in shirts en zwarte netkousen, maar dat is precies wat een ware punk dame zoekt.

Style tips

Punk liefhebbers gaan voor een rebelse uitstraling van top tot teen, maar teveel studs en een gescheurde panty kunnen soms niet zo stijlvol overkomen. Op de straat is daarom een stoer jasje in combinatie met een nonchalante, korte coupe en de juiste schoen al snel voldoende punk.

Combineer á la Balenciaga ook eens een mooie, witte blouse met fijne, bijna psychedelische print met stukken die iets verbrand en bewerkt zijn. Ook een veelheid aan zware, zilveren sieraden met als bedel een kruis of lange en puntige pegels tonen de modebewuste rebel.

Trend Report: Neo Punk