Beautyingrediënt onder de loep: Wilgenbast

Op Cosmopinie staat informatie over cosmeticaproducten, beautytrends en -ingrediënten. Sommige ingrediënten in cosmetica worden al eeuwenlang gebruikt als medicijn. Een voorbeeld daarvan is bast van de wilg.

Extract van wilgenbast, op het label van cosmeticaproducten te herkennen als de Engelse vertaling willow bark of de INCI-naam salix alba, is een eeuwenoud gebruikt medicinaal ingrediënt. In cosmetica wordt het extract met name toegepast in gezichtslotions en toners.

De bladeren en bast van de knotwilg werden al lang geleden gebruikt als pijnstillend ingrediënt en is de voorloper van aspirine. De bast bevat namelijk salicine, wat bij oraal gebruik door het lichaam wordt omgezet in salicylzuur.

In cosmetica heeft wilgenbast extract niet dezelfde sterk exfolierende werking die salicylzuur heeft, maar is milder voor de huid en heeft wel een ontstekingsremmende en kalmerende werking  dankzij de gelijkenis met aspirine. Daarnaast werkt wilgenbast zuiverend, dankzij looizuur, een stof die ook aanwezig is in onder andere groene thee.

Acne

Extract van de wilgenbast wordt toegepast in toners en lotions om de huid licht te ontsmetten, kalmeren en astringeren. Het is een nuttig ingrediënt voor de bestrijding van acne, omdat het extract anti-bacterieel werkt op twee bacteriën die acne veroorzaken. Dankzij deze anti-bacteriële werking bevordert het extract daarnaast de houdbaarheid van cosmeticaproducten.

Het kan gerust gebruikt worden op de huid, de bekende gezondheidsrisico's zijn nihil. Wel is het verstandig om een UV-filter te gebruiken, vanwege de gelijkenis met salicylzuur, welke de zongevoeligeheid van de huid vergroot.

Gerecenseerde producten met wilgenbast

willowbark

The Body Shop Ginger anti-dandruff shampoo – beoordeling: 3.9 uit 5

Artistry Essentials Balancing toner – beoordeling: 4 uit 5

Dermalogica MediBac Oil Control lotion – beoordeling: 3.9 uit 5

The Body Shop Tea Tree Skin Clearing lotion – beoordeling: 4.4 uit 5

Tip de redactie