AMSTERDAM - Vrouwen van middelbare leeftijd zijn vier keer minder snel tevreden met wat zij in de spiegel zien dan tieners.

Meer dan 90 procent van de veertigers en vijftigers zijn zelfs zo ontevreden met hun spiegelbeeld dat zij een angstsyndroom voor de spiegel hebben ontwikkeld, zo toont een studie onder 1.200 vrouwen aan.

Slechts 9 procent van de ondervraagden boven de vijftig is blij met wat zij in de spiegel zien, een aantal dat bij jongere vrouwen veel hoger is. Zo is 42 procent van de tieners blij met hun spiegelbeeld en is ook 43 procent van de twintigers tevreden.

Obsessie

Volgens psychologe Susan Quilliam komt het hoge aantal van ontevredenheid vooral door de door jeugdigheid geobsedeerde mode-industrie. "We leven in een tijd waarin vrouwelijke schoonheid wordt gedefinieerd door jeugdigheid - iets wat een obsessie in de maatschappij is geworden", aldus Quilliam.

Het zelfbeeld van de ondervraagde vrouwen boven de veertig is zo laag, dat ze allemaal wel iets aan zichzelf zouden willen veranderen. Zo wil 41 procent een slanke taille en platte buik, wenst 11 procent strakke armen en zou 10 procent voor benen zonder cellulitis gaan, zo meldt Daily Mail.