AMSTERDAM - Jonge moeders zijn dikwijls zwaarder dan hun kinderloze leeftijdsgenoten. Ze nuttigen dan ook meer verzadigde vetten, suikerhoudende dranken en calorieën en bewegen minder.

De onderzoekers van de Universiteit van Minnesota onderzochten door middel van de gegevens van Project EAT, een 3-jarige studie naar eetgewoonten, het verband tussen ouderschap, voeding, lichamelijke activiteit en het BMI van 900 vrouwen en 700 mannen met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar.

Terwijl vaders niet zwaarder zijn dan hun leeftijdsgenoten, hebben moeders wel een hoger BMI dan vrouwen zonder kinderen. Beide ouders bewegen minder dan hun leeftijdsgenoten zonder kinderen.

De jonge moeders nuttigen meer vet, suikers en calorieën, maar eten daarnaast nog wel evenveel fruit, zuivel, volkoren en calcium als niet-moeders. Mannen hebben echter geen last van dit verschijnsel, zo meldt Businessweek.

Oorzaak

Volgens onderzoekster Jerica Berge zou de oorzaak kunnen zijn dat vrouwen vaker op de kinderen passen dan mannen. Ook kan de zwangerschap nog sporen achterlaten en van invloed zijn op het gewicht van de moeders.

“Waarschijnlijk nemen moeders meer verantwoordelijkheden en koken ze vaker snel en ongezond. In het ouderschap en huishouden spelen er tegenstrijdige eisen en wisselwerkingen. Aan het eind van de dag is het ook vaak zo dat moeders te moe zijn en geen zin meer hebben om te gaan sporten”, aldus Berge.