Beautyingrediënt onder de loep: Postelein

Op Cosmopinie staat informatie over cosmeticaproducten, beautytrends en -ingrediënten. Natuurlijke, eetbare ingrediënten en natuurcosmetica zijn steeds meer in trek. Een voorbeeld van een eetbaar beautyingrediënt uit de natuur is postelein.

Postelein, op het INCI-label te herkennen als Portulaca sativa of Portulaca oleracea, is een eenjarige plant die voorkomt in het Midden-Oosten en gegeten wordt als salade. Ook de zwarte zaadjes uit de vruchten van de plant zijn eetbaar. In cosmetica wordt extract van de plant gebruikt, met name in gezichtsverzorging.

Postelein voor gebruik in cosmetica ook op de markt gebracht onder de merknaam Skinwell™, bestaand uit extracten van de bladeren en stengels.

Medicijn

Daarnaast wordt het al jaren gebruikt als medicinale plant tegen kwalen als brandwondjes, insectenbeten en jeuk. Naast ontstekingsremmende eigenschappen heeft postelein ook een lichte pijnstillende werking, wat nuttig kan zijn bij een geïrriteerde, branderige of jeukerige huid.

Postelein kan daarom een nuttig cosmetica ingrediënt zijn voor de zeer gevoelige huid. Ook bleek uit onderzoek op muizen dat het aangebracht op de huid de wondheling bevordert. Het is veilig in gebruik op de huid, risico's voor de gezondheid zijn niet bekend.

Lees meer over:
Tip de redactie