AMSTERDAM - Maar liefst 93 procent van de vrouwen gelooft dat ze zich zekerder voelt door het praten over haar gewicht. Een nieuwe studie toont echter het tegenovergestelde aan. Hoe meer vrouwen praten over hoe dik ze zich voelen, hoe onzekerder ze worden.

In het onderzoek werd aan 200 vrouwen tussen de 18 en 23 jaar in een online enquête gevraagd om een fictief gesprek tussen twee vriendinnen over hun gewicht af te maken.

Daarnaast beantwoordden de vrouwen vragen over hoe vaak ze over hun gewicht praten, de betekenis hiervan, hoe tevreden ze zijn over hun eigen lichaam en de factoren die van invloed zijn op hoe ze hun lichaam het liefst zouden hebben, zo meldt Msn.

Gemakkelijk

“Het verraste me om te zien hoe normaal het is voor vrouwen om te praten over gewicht en hoe gemakkelijk het ze af ging om een realistisch gesprek over gewicht op te schrijven”, aldus Rachel Salk, promovendus klinische psychologie aan de University of Wisconsin-Madison en hoofdonderzoeker van deze studie.

“Vrouwen voeren de meeste gesprekken over hun gewicht om gerustgesteld te worden over hun uiterlijk. Ondanks ze zich daar beter en meer verbonden door voelen met andere vrouwen, merkten meerdere deelnemers op dat ze willen dat hun vrienden zeggen dat ze niet dik zijn, maar dat ze het niet geloven als ze het horen”, zegt Salk.

De conclusie van dit onderzoek is volgens Salk dat het lichaamsideaal voor vrouwen zo onbereikbaar is, dat vrouwen zich door denken en praten over de vorm van het lichaam en het gewicht slechter voelen in plaats van beter. “Door de gesprekken over gewicht gaan nog meer vrouwen letten op hun lichaam, terwijl ze daar al te veel tijd aan spenderen.”

Ouder worden

Sommige vrouwen zitten lekkerder in hun vel en praten minder over hun gewicht naarmate ze ouder worden. Helaas brengt ouder worden weer andere schoonheidsproblemen met zich mee. Volgens Salk blijven veel vrouwen over hun gewicht praten, aangezien hun lichaam steeds verder van het slankheidsideaal af komt te staan.