AMSTERDAM - De Amerikaanse modeketen American Apparel komt met een nieuwe jeanslijn. De lancering komt onverwacht, na de vele geruchten over een mogelijk faillissement van het bedrijf.

American Apparel heeft tot 30 april de kans om uit de schulden te geraken, anders zullen alle leningen van de banken worden stopgezet. Hierdoor kunnen ook de dagelijkse kosten die het bedrijf maakt niet meer worden betaald, wat automatisch in een faillissement kan resulteren.
 
“Zonder extra investeerders is het gedaan met het bedrijf. Iemand moet een cheque uitschrijven. In zijn huidige staat kan het bedrijf niet blijven bestaan", aldus Howard Davidowitz, voorzitter van investeringsbank Davidowitz & Associates in New York tegen Women's Wear Daily.

Spijkergoed

Ondanks het mogelijke faillissement lanceert het bedrijf een nieuwe jeanscollectie die bestaat uit twee verschillende modellen gemaakt van 100 procent katoen. Een smal toelopende jeans met een hoge taille en een spijkershort met hoge taille en opgerolde pijpen. De jeans wordt verkocht voor 80 dollar (ongeveer 60 euro) en het productieproces wordt gedaan door meer dan veertig werknemers tegen een eerlijk loon.

"Jeans zijn een iconisch en essentieel onderdeel van een moderne garderobe, net als een t-shirt. Geen enkel merk heeft basics zoals American Apparel. Zo lanceerden we eerder het ideale basic t-shirt en nu gaan we voor jeans’’, aldus directeur Charney in een perspublicatie.

Negatieve spiraal

American Apparel kwam de laatste tijd in een negatieve spiraal terecht door verschillende publicaties over het gedrag van directeur Dov Charney.

Zo zou hij een aantal van zijn medewerkers seksueel hebben misbruikt en stelt de directeur absurde eisen aan het uiterlijk van zijn werknemers.