AMSTERDAM - Wetenschappers zijn bezig met een nieuwe technologie, waarbij rimpels tijdelijk verdwijnen door de zenuwen te bevriezen. Het botox-alternatief moet nog worden goedgekeurd door de U.S. Food and Drug Administration.

Voor de procedure worden kleine naaldjes, cryoprobes genoemd, gebruikt om kou in zenuwen in het voorhoofd te spuiten. De kou bevriest de zenuw, waardoor de spier die voor de horizontale en verticale lijntjes in het voorhoofd zorgt, ontspant.

Hoewel de zenuw al snel na de behandeling de normale lichaamstemperatuur aanneemt, 'beschadigt' de kou de zenuw tijdelijk, waardoor de klant nog enige tijd rimpelvrij is. De techniek zou geen blijvende schade aanrichten.

Onderzoekers zijn nog bezig de techniek te verfijnen en kunnen niet zeggen hoe lang de rimpels 'bevroren' blijven. Het zou vergelijkbaar zijn met het effect van botox, dat meestal voor drie tot vier maanden werkt.

Bijwerkingen

De cryoprobes behandeling is tot nu toe getest op 31 personen, die allemaal minder rimpels hadden na twee tot acht injecties. De meest voorkomende bijwerkingen bij de testpersonen waren hoofdpijnen en een rode huid.

De injecties doen volgens de onderzoekers net zo'n pijn als botoxinjecties, maar werken meteen. In tegenstelling tot botox, dat pas een paar dagen na de behandeling begint te werken, zo meldt Business Week.