Beautyingrediënt onder de loep: Kukui

Op Cosmopinie staan dagelijks nieuwe artikelen over beautytrends, producten en -ingrediënten. Met de zomer in zicht worden zelfbruiners en bodylotions met exotische ingrediënten populairder. Een voorbeeld van een ingrediënt in zonne(bank)lotions en bodycrèmes is de kukuinoot.

De kukuinoot is de olierijke vrucht van de kaarsenboom die groeit op Hawaï en is op de ingrediëntenlijst te herkennen als aleurites moluccan of de Engelse naam tung seed oil. Kukui extract of kukuinootolie wordt gebruikt in cosmeticaproducten als crèmes en lotions voor gezicht en lichaam.

Kukuinootolie is een zogenaamde 'dry oil' en trekt daardoor snel in de huid zonder een vet, afsluitend laagje achter te laten. Deze wordt in Hawaï al jaren gebruikt bij lomi lomi massages, maar dient er ook als babyolie. De olie fungeert voor de huid als emolliens, oftewel weekmaker: het houdt de huid zacht en soepel.

Nadeel van kukuinoot is dat deze ook stoffen bevat die zweten veroorzaken en de huid zouden kunnen irriteren.

Afslankmiddel

Ook van binnenuit kan kukui als schoonheidsmiddel dienen. Uit onderzoek bleek namelijk dat methanol-extract van kukui de opname van vetten uit voedsel verlaagt en het dus kan helpen bij het afslanken.

Ingrediënten van de kukui kunnen veilig worden gebruikt op de huid, er zijn nog geen gevaren voor de gezondheid bekend. Eetbaar zijn de rauwe noten echter niet, deze zijn licht giftig tot ze worden gebrand.

Tip de redactie