De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor een terugkeer van de stijlvolle jaren ’70.

Na de gekte rondom Mad Men, (jaren ’60 mode geïnspireerd door de populaire serie) is het dan eindelijk de jaren ‘70 die terug zijn in het modebeeld. Vintage fan of niet, modeliefhebbers willen natuurlijk wel modern ogen en kiezen daarom voor een iets gepolijste look.

De jaren ’70 stonden in het teken van vrijheid en liefde, geen betere manier dus om een nieuw, modisch decennium in te luiden. Ga bijvoorbeeld voor de elegante jaren ’70 stijl van Bianca Jagger in Studio 54, gekleed in een slanke jurk, met ivoren sigarettenhouder in de hand, en een opvallend accessoire in het donkere, golvende haar. Ook een handvol attitude á la Jagger is een vereiste voor deze look.

Op de catwalk voor Ferragamo najaar 2011 paradeerden modellen in ultralange, volumineuze gewaden in een glanzende, dieprode stof met metallic glinstering. 70s (deze zomer hergeïnterpreteerd door onder andere Etro en Fendi) is dus geen eendagsvlieg en blijkt een gouden investering voor het gehele jaar.

Salvatore Ferragamo

Hoofdontwerper voor Ferragamo, Massimiliano Giornetti, was geïnspireerd door de late jaren ’60 en de vroege jaren ’70 waarbij een vrije geest en een zigeunerachtige stijl de show stelen. Te nostalgisch was de Ferragamo collectie zeker niet met de bijzondere pop-art-achtige prints, plus vlagen aan felle kleuren.

Romantische jurkjes in zand tinten, macramé, gehaakt, transparant en safari jasjes zijn Ferragamo elementen die niet in de garderobe mogen ontbreken. Ook de wijd uitlopende broek in uitgesproken tinten is deze zomer absoluut chic.

Etro

Eclectisch en jaren ’70 waren wel de sleutelwoorden tot de Etro look voor zomer 2011. Ontwerpster Veronica Etro combineerde slimme, stadse basisstukken met overduidelijk etnische details op shirtjurkjes, taillebroeken en bolle, lange jurken in een fris kleurenpalet.

Opvallend en verfrissend waren bovendien de blokken aan kleur op lange creaties met hier en daar een asymmetrisch mouwtje. De bloem- en paisley prints, waar Etro zo om bekend staat, zijn voor 2011 verder strak en iets meer geometrisch uitgevoerd.

Style tips

Als subtiele stap richting een jaren ’70 look kan het ooglid gedoopt worden in flink wat paarse poeder voor een Etro-achtige uitstraling. Ook zijn platte sandaaltjes onder maxi-rokken en kleurige shawls voor in het haar een sterk jaren ‘70 accessoire.

Ga overdag voor een witte blouse met ruches bij de hals of natuurlijk een speelse jumpsuit. Outfits voor de avond vragen om een hoge split in de rok of een grote, leren riem over een minirokje.

Trend Report