AMSTERDAM - Hoewel de meesten het liever anders zouden zien, gaan veel mensen hun moeder achterna. 48 procent neemt in de loop der jaren gewoontes van haar over.

Dit blijkt uit onderzoek van Hallmark onder 1.000 Britten. De ondervraagden lijken gemiddeld op 32-jarige leeftijd het meest op hun moeder. Het zich zorgen maken over bepaalde dingen, het kijken van soaps en vroeg naar bed gaan zijn symptomen daarvan, zo meldt Marie Claire.

Volgens Tamsyn Johnston-Hughes, manager bij Hallmark, is het niet verwonderlijk dat mensen zich aan hun moeders spiegelen. Vooral omdat 37 procent hun moeder als de meest inspirerende persoon in hun leven ziet.

Vooral vrouwen blijken gewoontes van hun moeder over te nemen.

Tweederde van hen geeft toe haar in zichzelf te herkennen. Bij de mannen is dit bij 33 procent het geval, hoewel eerder onderzoek aantoonde dat de helft van de mannen zinnen van hun moeder overneemt.


Gewoonte


“Of je nu ontzag hebt voor je moeder of jezelf hebt voorgenomen haar karaktertrekken en gewoontes niet over te nemen, je doet het toch”, meent gedragsexpert Judi James. “Ondanks ons streven om onszelf te zijn en ons te ontwikkelen tot individuele persoonlijkheden met unieke karakters, is het meeste van ons gedrag aangeleerd of gekopieerd in de periode dat onze moeder ons het meest beïnvloedt.”


“Of we het nu leuk vinden of niet, de gewoontes van onze moeders zullen onvermijdelijk opduiken. Daar kunnen we weinig aan doen”, aldus James.