HOOFDDORP - Een op de drie pasgetrouwde stellen gaat meteen slapen na een huwelijksdag. Minder dan de helft, 40 procent neemt wel de tijd voor een romantische nacht en 5 procent combineert de romantiek met praten en cadeaus uitpakken.

Zo blijkt uit onderzoek van weekblad Flair onder 1.270 Nederlandse vrouwen met een gemiddelde leeftijd van 33 jaar.

De belangrijkste reden om te trouwen is volgens driekwart van de ondervraagden dat ze zich willen binden aan iemand met wie ze de rest van hun leven gaan delen. De meerderheid, maar liefst 80 procent, neemt dan ook de achternaam van haar man aan.

Gemiddeld kost een huwelijk 7.500 euro, exclusief de huwelijksreis. Bij 10 procent van de huwelijken zijn de kosten echter veel lager, 800 euro of minder. Vaak moet het echtpaar de kosten voor de bruiloft geheel zelf ophoesten, hoewel bij 20 procent de (schoon)ouders bijdragen.

Voorbereiding

De voorbereiding van de bruiloft duurt 9 maanden en wordt in 82 procent van de gevallen door de vrouw gedaan. Het trouwen zelf wordt lang niet door iedere vrouw traditioneel in het wit gedaan, maar liefst 34 procent trouwde in een andere kleur.

Vrouwen zien voor zich dat zij na het huwelijk tweederde van het huishouden op zich nemen, de rest van de huishoudelijke taken is voor haar man. De kost wordt voor 43 procent door de vrouw verdiend en de rest door haar partner.