ZEIST - Spanje is onder Europeanen de meest favoriete vakantiebestemming binnen Europa voor 2011. Zo blijkt uit onderzoek van beoordelingssite Zoover, onder 15 miljoen bezoekers uit 19 Europese landen.

Spanje staat voor de Nederlanders ook op nummer één als het om favoriete vakantiebestemmingen gaat, gevolgd door Italië, Griekenland, Turkije en Frankrijk op een vijfde plaats.

De Nederlander houdt van de zon en geniet zijn vakantie het liefst aan de kust. In Spanje is Cran Canaria dan ook favoriet, in Turkije zijn vooral de badplaatsen aan de Turkse Rivièra populair en in Portugal is Albufeira favoriet.

Eigen land

De Fransen verkiezen eigen land boven alles, met Spanje op een tweede plek. Ook Turken blijven het liefst in eigen land, gevolgd door Duitsland op een tweede plaats en Nederland staat op vier. Scandinaviërs verlaten het eigen land maar al te graag en bezoeken voornamelijk Zuid-Europese landen als Italië en Frankrijk. Daarnaast is voor hen Thailand een populaire bestemming buiten Europa.

Veel Europeanen vinden de eigen taal belangrijk. Zo reizen Spanjaarden het liefst af naar Spaanstalige landen en kiezen Portugezen na eigen land vooral voor Brazilië. Ook de Duitsers houden het het liefst bij de Duitse taal. Zij gaan graag op vakantie in eigen land en kiezen daarna vaak voor landen als Zwitserland en Oostenrijk.

Vervoer

Maar liefst 45 procent van de Europeanen bereikt de vakantiebestemming met het vliegtuig, gevolgd door 33 procent die met de auto gaat. Minder dan 3 procent reist met de trein.