AMSTERDAM - Driekwart van de Nederlandse vrouwen is niet bang om burgerlijk te worden of te zijn. Volgens de helft van de vrouwen betekent het woord dan ook niet meer saai, gewoon en doorsnee.

De helft van de vrouwen verstaat iets anders onder burgerlijkheid dan in het woordenboek wordt beschreven, zo blijkt uit onderzoek, uitgevoerd door Viva onder ruim 1.000 Nederlandse vrouwen tussen de 20 en 50 jaar. "Burgerlijk zijn we allemaal, alleen vult iedereen dat op zijn eigen manier in", zo zeggen zeven op de tien ondervraagden.

39 pocent geeft aan onderscheid te maken tussen ouderwetse en moderne burgerlijkheid. Onder ouderwetse burgerlijkheid valt volgens 68 procent het dragen van dezelfde jas of trui als de partner, 48 procent noemt een Tupperware party en volgens 39 procent is met het hele gezin naar de meubelboulevard het toppunt van de burgerlijkheid van vroeger.

Moderne burgerlijkheid is volgens 28 procent de kinderen met de bakfiets van school halen, 23 procent noemt het dragen van Uggs en Björn Borg onderbroeken en 19 procent vindt Prosecco drinken met vriendinnen moderne burgerlijkheid.

Niet bang

Driekwart van de respondenten is niet bang om burgerlijk te worden of te zijn. Toch geeft 14 procent aan niet als burgerlijk bestempeld te willen worden. Een derde van de ondervraagden noemt stellen die samenwonen, trouwen en kinderen krijgen 'erg burgerlijk'.