AMSTERDAM - Seksspeeltjes worden regelmatig gebruikt voor doeleinden waar ze niet voor bestemd zijn. Daardoor krijgt de spoedeisende hulp regelmatig te maken met mannen en vrouwen die na het gebruik van een speeltje medische hulp nodig hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van Russell Griffin en Gerald McGwin van de Universiteit van Alabama, die van 1995 tot 2006 op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis bivakkeerden. Daar gingen zij na hoeveel mensen hulp nodig hadden na gebruik van een seksspeeltje.

In het onderzoek werden verwondingen door producten die niet als seksspeeltje zijn bedoeld, zoals potloden, schroevendraaiers en haarborstels en dergelijken, niet meegenomen.

Verwondingen

In totaal hadden 6799 personen boven de 20 jaar hulp nodig in verband met een seksspeeltje. Het zijn vooral mannen die om die reden op de spoedeisende hulp belandden, zo meldt SpiceZee.

74 procent van de klachten werd veroorzaakt door een vibrator, 13 procent door een dildo, 2 procent door diverse ringen en de overige 11 procent door andere seksproducten. De meeste verwondingen komen voor bij de anus of endeldarm, bij maar liefst 78 procent van de patiënten was dit het geval. Ruim 18 procent had last van haar vagina.

Gebruiksaanwijzing

Uit de cijfers blijkt dat seksspeeltjes vaak op de verkeerde manier worden gebruikt, vooral als het om een gevoelig lichaamsdeel als de anus gaat. Erover zwijgen, taboes in stand houden en het negeren van de gebruiksaanwijzingen kunnen gevaarlijk zijn voor de gezondheid.