AMSTERDAM - Indiase modellen beschuldigen hun eigen mode-industrie van racisme. Indiase ontwerpers en modebladen kiezen steeds vaker voor blanke, westerse modellen in plaats van modellen uit eigen land.

De Indiase mode-industrie timmert hard aan de weg. Een groeiend aantal Indiase ontwerpers, zoals Manish Arora en Rohit Bal, zijn succesvol in Europa en de Verenigde Staten.

Een aantal andere ontwerpers verkoopt goed in de belangrijkste steden van India, mede door de groeiende, welgestelde middenklasse. Lokale modeshows zijn belangrijke evenementen geworden, waar Russische, Braziliaanse en Europese modellen hun geld verdienen. Indiase modellen klagen echter dat zij werk in eigen land verliezen aan hun Europese rivalen.

Obsessie

Indiaas topmodel en actrice Dipannita Sharma: “Het is niet alleen de mode-industrie, heel India is geobsedeerd door een blanke huid. Als het zou gaan om het naar India halen van internationaal befaamde modellen, is het nog begrijpelijk. Maar dat is niet het geval, het gaat alleen om een blanke huid op de Indiase catwalk.”
 
Pranab Awasti, eigenaar van modellenbureau Glitz Modelling, is van mening dat Indiërs zelf de voorkeur geven aan een blanke huidskleur. ”Indiërs hebben over het algemeen een minderwaardigheidscomplex. Dit heerst al sinds de Britten India hebben verlaten. Indiërs zien blank als mooi en donker als lelijk. Daarnaast denken Indiërs dat alleen blanke mensen model kunnen zijn”, aldus Awasti tegen Telegraph.

Onderbetaald

Volgens Indiaas topmodel Carol Gracias krijgen de meest succesvolle Indiase modellen slechts 570 á 700 euro betaald per show, een fractie van het bedrag dat hun westerse collega’s ontvangen.

Ook commerciële televisieopdrachten gaan meestal naar westerse modellen. “Je ziet nooit een donker meisje in reclames op televisie en dat is juist waar het lucratieve werk zich bevindt. Iedereen gebruikt meisjes met een blanke huid.”