AMSTERDAM - Een schone wc staat bij de Nederlandse vrouw hoog in het vaandel. 40 procent van de vrouwen maakt van te voren nog even de wc schoon als ze visite verwacht. Een derde durft zelfs te eten van haar wc-bril.

Dit blijkt uit de huishoudenquête van Vrouwonline onder ruim 1400 bezoeksters. De wc wordt vaak nog even grondig schoongemaakt voor bezoek van familie of vrienden. Toch heeft 30 procent er geen problemen mee als er onverwachts visite op de stoep staat,, aangezien haar huis altijd spic en span is.

De overige 70 procent, van wie het huis wellicht wat rommelig of een puinhoop is, verontschuldigt zich voor de rommel, probeert snel nog wat op te ruimen of wimpelt het bezoek af.

Koken en strijken

Op de hamvraag: 'Haal je voldoening uit het doen van het huishouden?' antwoordt 61 procent met een volmondig ‘Ja!’. Met stip op 1 als leukste klusje staat koken (31 procent). "Als de kinderen zitten te smullen, kan ik daar zo van genieten", aldus een van de geënquêteerden.

Daarna volgen boodschappen doen met 19 procent en het doen van de was (15 procent). Het vervelendste klusje is volgens een kwart van de deelneemsters strijken, gevolgd door de badkamer schoonmaken (19 procent) en de ramen lappen (13 procent). Als gevraagd wordt naar het meest dankbare klusje, staat koken ook bovenaan, gevolgd door stofzuigen en de ramen lappen.

Fanatieke huishoudsters

Slechts 13 procent besteedt haar huishouden uit, met als belangrijkste reden dat ze in haar vrije tijd niet bezig wil zijn met huishoudelijke klussen. Meer dan de helft betaalt een werkster hiervoor en 11 procent laat haar moeder de boel schoonsoppen. De overige 87 procent doet het helemaal zelf en een derde hiervan is daar wekelijks meer dan 6 uur mee bezig.

Veel genoemde redenen om het huishouden zelf te doen zijn voor de helft de hoge kosten om het schoonmaken uit te besteden. Daarnaast wil 19 procent liever geen vreemd persoon in eigen huis en vindt 9 procent het uitbesteden een zwaktebod is.