Op Cosmopinie is dagelijks informatie te lezen over beauty en productreviews door bezoekers. Met de zomer in zicht zijn zelfbruinende producten een populair onderwerp. Voorbeeld van een ingrediënt dat voorkomt in luxere bruinversnellers is het extract van de Yerba de Tago.

Yerba de Tago is op het cosmeticalabel te herkennen als Eclipta Prostrata of Eclipta Alba (Leaf) extract. De medicinale plant, die familie is van de zonnebloem, wordt ook wel het 'valse madeliefje' genoemd, vanwege de gelijkenis van de witte bloemen met madeliefjes. In landen als India, China en Brazilië komt deze plant voor als onkruid.

In de Ayurveda wordt al decennia lang gebruik gemaakt van deze plant als (schoonheids)medicijn. Het extract zou niet alleen goed zijn voor de lever, maar voornamelijk ook voor het haar. Er kan zelf zwarte verf worden gewonnen uit de plant, die gebruikt kan worden voor het zetten van tatoeages en het verven van het haar, maar het zou het haar ook versterken den de haargroei bevorderen, volgens de Ayurveda.

Zelfbruiners

In cosmetica wordt Yerba de Tago-extract gebruikt als natuurlijke bruiningsstof in zelfbruiners en bruinversnellers voor onder de zonnebank.

Tot slot biedt het extract van de Yerba de Tago ook een anti-bacteriële werking, werkt hij pijnstillend en fungeert het als antioxidant tegen schadelijke vrije radicalen. Daarnaast wordt de plant voor drinkbaar tegengif gebruikt bij schorpioenen- en slangenbeten.

Yerba de Tago is veilig in gebruik, er zijn geen gezondheidsrisico's bekend bij gebruik op de huid.