DEN HAAG - Nederlandse homoseksuelen en lesbiennes zijn minder trouwlustig dan heteroseksuelen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over tien jaar homohuwelijk.

Op 1 april is het exact tien jaar geleden dat de eerste koppels van hetzelfde geslacht elkaar in Nederland het ja-woord gaven.

Tussen 1 april 2001 en 1 januari 2011 traden in totaal 14.813 koppels van hetzelfde geslacht in Nederland in het huwelijk.

Na een piek in de eerste twee jaar komt dit neer op zo'n 1300 homohuwelijken per jaar, bijna 2 procent van alle huwelijkssluitingen in Nederland. Dit heeft ertoe geleid dat van de ruim 55.000 stellen van hetzelfde geslacht die Nederland telt thans één op de vijf getrouwd is.

Onder heteroseksuelen zijn vier van de vijf koppels getrouwd. Nederland telt volgens het CBS iets meer dan 4,1 miljoen heterostellen.

Scheiden

Uit de cijfers blijkt verder dat het aantal scheidende homo-echtparen anno 2010 ongeveer 1 procent van alle echtscheidingen uitmaakt, iets minder dan hun aandeel in het aantal huwelijkssluitingen.

''We zien dat de homoseksuelen en lesbiennes die besluiten te trouwen zich gedurende de afgelopen tien jaar hetzelfde gedragen als heterokoppels'', stelt demograaf Jan Latten van het CBS.

Kinderen

''Er zijn natuurlijk veel homo's en lesbiennes die trouwen om elkaar de liefde te verklaren. Maar net als bij heterostellen is het hebben van kinderen en de juridische verantwoordelijkheden die daaruit voortvloeien vaak een nog belangrijker reden om voor een huwelijk te kiezen.''

Dit zou kunnen verklaren waarom homo's minder trouwen dan hetero's, want zeker voor homoseksuele mannen is het nog steeds heel lastig om samen een kind te adopteren.

Andere opzichten

Ook in andere opzichten gedragen homoseksuele echtparen zich hetzelfde als hun heteroseksuele collega's. ''Sommige relaties houden stand, andere lopen stuk'', aldus Latten.

''Maar verhoudingsgewijs wijken die jaarcijfers niet af van die voor getrouwde heterostellen.'' Zelfs als het gaat om het kiezen van het juiste trouwmoment hebben hetero's en homo's dezelfde voorkeuren.

''Na tien jaar kunnen we concluderen dat ook bij partners van hetzelfde geslacht de lente- en zomermaanden veruit het populairst zijn'', stelt de demograaf.