AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor een elegant vrouwelijke twist op de androgyne pantalon.

Zomer 2011 draait om een klassieke en iets mannelijke look die haaks staat op maxi lengtes en schreeuwerige prints. De slanke, iets wijdvallende pantalon met een hoge taille maakt de benen bovendien een verrassend stuk langer.

Actrice Marlene Dietrich was de eerste vrouw die zich op het witte doek van Hollywood in een broek vertoonde. Toen was het controversieel, nu mag dit stijlvolle exemplaar gevierd worden van ontwerpers als Reed Krakoff. Met de jaren ’70 weer in de mode en als antwoord op de skinny jeans, lijkt het wijdere silhouet een verademing.

Als gast op de eerste rij van Emilio Pucci’s herfst/winter 2011 show, droeg Jada Pinkett-Smith een bloedrode heren pantalon. In een monochroom palet, koos ze bovendien voor een stylish suède versie.

Céline

Phoebe Philo van Céline is deze zomer het schoolvoorbeeld van designers die een klassieke, maar vooral ook heel moderne pantalon brengen. Het kledingstuk kwam onder andere in krakend wit en hier en daar was de stof zelfs transparant met een broekje eronder tot iets boven de knie.

Ook koos Philo voor een ruime broek in sterke kleuren, zoals elektrisch blauw of met een paar grafische strepen aan de zijkant. Ook de denim pantalon op de Céline catwalk is de perfecte variant op de hemelsblauwe skinny jeans.

Michael van der Ham

Michael van der Ham is een Nederlandse smaakmaker op London Fashion Week. Geen wonder, want zijn kleine collectie brengt ook pantalons die een gedurfd en eclectisch modemeisje graag zal dragen.

Van der Ham staat bekend om zijn collages van materialen met bijvoorbeeld de ene arm gehuld in licht verbrand fluweel en de ander onthuld onder een blouse die van de schouder valt. In combinatie met het klassieke design van de broeken blijven de outfits mooi in balans en volgens Vogue (2010) zelfs postmodern.

Style tips

Als de gepolijste, maar tegelijkertijd nonchalante Céline vrouw het gewenste modeplaatje is, kies dan voor mooie basis stukken die met ambacht zijn gemaakt. De mix met een leren shirt of effen tanktop met lange shawls en handgeweven franjes geven een gekleed effect en een lang, slank silhouet.

Prints zijn bij deze look iets teveel gevraagd, maar bij een voorliefde van motiefjes bieden subtiele details toch uitkomst. Qua accessoires is een hoge hak met eventueel stevige plateau bovendien een vereiste.

Trendreport: De mannenpantalon