AMSTERDAM - Het daten van een jongere man is voor veel vrouwen aantrekkelijk, maar niet geheel zonder risico. De kans dat deze ‘cougars’ op vroegere leeftijd overlijden schijnt namelijk groter te zijn dan bij vrouwen die een leeftijdsgenoot als partner hebben.

Dit blijkt uit onderzoek van het Duitse Max Planck instituut voor demografisch onderzoek naar de trouw- en sterftecijfers van 2 miljoen Nederlanders.

Vrouwen die trouwen met een zeven tot negen jaar jongere man zouden 20 procent meer kans hebben om op vroegere leeftijd te overlijden dan vrouwen die een relatie aangaan met iemand van hun eigen leeftijd. Wanneer mannen vijftien jaar jonger zijn dan zij, neemt het risico om vroeger te sterven af met 30 procent.

Mannen hebben echter voordeel bij het trouwen van een jongere vrouw. Hoe jeugdiger zijn vrouw, hoe langer hij leeft, zo meldt Independant Online.

Oorzaak

Het is volgens de onderzoekers onduidelijk waarom een toyboy zo slecht is voor de gezondheid van de vrouw. Mogelijk komt dit doordat hij minder bereid is haar te verzorgen als ze ouder wordt. Een man profiteert echter van een jongere vrouw, omdat zij wél goed voor hem zorgt als hij aftakelt.

Bovendien vergroot een vrouw ook het sociale leven en de interesses van haar man, wat zijn fysieke en mentale gezondheid positief beïnvloedt. Ook moet een man, wil hij aantrekkelijk gevonden worden door een jongere vrouw, volgens de onderzoekers al bovengemiddeld gezond en rijk zijn.