AMSTERDAM - Mannen hebben vaker last van het gesnurk van hun partner dan andersom. Bijna een derde van hen klaagt dat hij wakker ligt van de nachtelijke geluiden van zijn vrouw.

Dit blijkt uit onderzoek van de Britse Essex-universiteit onder 14.000 koppels, dat gefinancierd werd door de Britse Economische en Sociale Raad. Bijna een derde van de mannen is geneigd te klagen over het nachtelijke gesnurk of gehoest van zijn partner, tegenover 20 procent van de vrouwen, zo meldt Daily Mail.

Experts zeggen dat miljoenen vrouwen snurkproblemen hebben, maar dat ze zich er te veel voor schamen om het toe te geven.

Uit de cijfers blijkt echter wel dat mannen twee keer zo vaak snurken als vrouwen. De meerderheid van de vrouwen confronteert haar man niet met zijn gesnurk. Ze proberen het te negeren in plaats van hem een duw te geven.

Slaapproblemen

Los van het gesnurk van hun partner hebben vrouwen vaker last van slaapproblemen dan mannen. Bijna een kwart van de vrouwen geeft aan drie nachten per week moeilijk in slaap te vallen, tegenover 18 procent van de mannen.

26 procent van de vrouwen slaapt bovendien slecht, terwijl 20 procent van de mannen aangeeft geen goede nachtrust te hebben.

Lange werkdagen

Mensen die langere werkdagen maken, hebben vaker last van slaapproblemen. Waarschijnlijk komt dit doordat de stress hen wakker houdt. Slechts 6 procent van de mannen en 10 procent van de vrouwen die meer dan 30 uur per week werken, slaapt meer dan acht uur per nacht. Bij parttimers is dat 14 procent.