Op Cosmopinie zijn dagelijks nieuwtjes en informatieve artikelen te lezen over beauty en trends. (Bij)bruinen kan onder de zonnebank, maar vanwege de bewustwording van de negatieve effecten van UV-straling op de huid en gezondheid heeft zonnebanken voor velen niet de voorkeur. Zelfbruiners kunnen uitkomst bieden.

Het meest gebruikte zelfbruin-ingrediënt is DHA, dat de huid oranje-bruin kleurt. Veel minder bekend en (naast DHA) gebruikt in de vaak wat duurdere zelfbruiners is het ketose-suikermolecuul erythrulose.

Zelfbruiners werken door op het bovenste laagje van de huid door te reageren met de aminozuren in droge, dode huidcellen. Door de chemische reactie ontstaat binnen enkele uren het polymeer melanoidine dat een bruine kleur op de huid, die enkele dagen aanhoudt tot de huidcellen zijn afgeschilferd. Waar DHA een oranjebruine kleur geeft, zorgt erythrulose ervoor dat de huid rood-bruin kleurt. Een kleine hoeveelheid van deze stof toegevoegd aan een DHA-houdend product kan voorkomen dat het resultaat te oranje wordt.

Luxeproducten

De chemische reactie waarbij erythrulose de dode huid tijdelijk bruin kleurt is niet giftig en cosmetische producten met in de regel 1-3% erythrulose kunnen dan ook veilig worden gebruikt. Ook biedt het een mogelijk alternatief bij overgevoeligheid voor DHA.

Nadeel van erythrulose is dat dit ingrediënt kostbaarder is dan DHA en daarom voornamelijk is terug te vinden in de luxere producten.