AMSTERDAM - Jonge mannen en vrouwen in Amerika wachten langer met seks dan tien jaar geleden. Ruim een kwart van de jongeren tussen de 15 en 24 jaar heeft nog geen seks gehad.

Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door het Centrum voor Ziektebestrijding en Preventie.

Voor het onderzoek werden van 2006 tot 2008 5.300 jongeren in de leeftijd van 15 tot 24 jaar ondervraagd. Daaruit blijkt dat het aantal jongeren dat nog nooit orale, vaginale of anale seks heeft gehad in de afgelopen tien jaar gestegen is van 22 naar 28 procent, zo meldt New York Times.

Van de deelnemers zegt 27 procent van de mannen en 29 procent van de vrouwen nog geen seksueel contact te hebben gehad.

Geen verklaring

Gezondheidswetenschapper Anjani Chandra beschrijft de stijging als klein maar belangrijk. Ze ziet echter geen duidelijke verklaring. “Het is moeilijk om te kijken naar trends eerder dan 2002, omdat oudere onderzoeken weinig details geven over de verschillende soorten seks”, vertelt ze.

Oraal en anaal

Van de jongeren die al wel seksueel actief zijn, zegt 63 procent van de vrouwen en 64 procent van de mannen orale seks te hebben gehad, vergeleken met 69 procent in 2002. 

Daar tegenover staat dat het aantal jongeren dat anale seks heeft gehad bijna onveranderd is. Bij de vrouwen is het percentage gelijk gebleven met 20 procent, waar het bij de mannen van 22 naar 21 procent daalde.

Gegevens over geslachtsgemeenschap tussen ongetrouwde jongvolwassenen laten een daling ziens sinds 1988. Dit komt overeen met het dalende aantal tienerzwangerschappen, dat het centrum met een ander onderzoek in kaart bracht.