AMSTERDAM - Driekwart van alle belangrijke beslissingen in het huishouden worden genomen door vrouwen. Mannen stellen zich bij dat soort keuzes terughoudend op.

Dit blijkt uit Brits onderzoek uitgevoerd in opdracht van Ginsters, leverancier van 'eerlijk' voedsel, die 3.000 koppels vroeg naar hun relatie en de taakverdeling in huis.

Vrouwen beslissen meestal wat er gegeten wordt, waar ze wonen, wanneer ze kinderen krijgen, wat de vakantiebestemming is en waaraan ze hun geld besteden. Mannen worden vaak alleen maar betrokken bij beslissingen over de auto of op welk programma de tv wordt afgestemd, zo meldt Daily Mail.

Daarnaast hebben vrouwen ook een grote vinger in de pap bij kleine dagelijkse beslissingen, zoals hoe de vrije tijd ingedeeld wordt, hoe laat ze naar bed gaan en zelfs de temperatuur van het huis. Verder runnen zij het huishouden, doen ze klusjes en nemen ze beslissingen over de kinderen, als die er zijn.

Seksleven

Ook over het seksleven zouden mannen weinig te zeggen hebben. Zes op de tien mannen geeft toe dat hun vrouw ook hierbij de touwtjes in handen heeft. Zij bepaalt hoe vaak ze het doen en wanneer.

“Het lijkt erop dat mannen niet langer de broek aan hebben in het huishouden en dat weten ze”, zo meldt woordvoerder Larry File. “We waren verrast door hoe open en eerlijk mannen in het onderzoek waren over hun gebrek aan inspraak in het dagelijks leven. Maar de meeste mannen lijken het niet erg te vinden dat zij eerst toestemming moeten vragen voor ze iets doen.”

Flirten

Wanneer vrouwen hun zin niet krijgen, gebruiken ze trucjes om hun partner te overtuigen. Flirten en het dragen van strakke kleding zijn de meest gebruikte manieren om hun zin te krijgen.