AMSTERDAM - De herfst/winter Fashion Weeks zijn nog niet ten einde, de modeweek in Parijs tot en met woensdag. Toch is de grootste 'trend' al gevestigd, dit seizoen koos het merendeel van de ontwerpers voor bont en exotische dierenhuiden op de catwalk.

Zowel in Milaan, New York als in Londen, waren de collecties gevuld met python, vos, konijn en andere bontsoorten, verwerkt in allerlei verschillende kledingstukken.

Zo toonde Prada schoenen en jasjes van pythonleer, beiden afgewerkt met bont. "Ik wilde sexy materialen er anders uit laten zien", aldus Miuccia Prada over de collectie. "Ik ben geobsedeerd door materialen als lovertjes, bont en python, en hoe vrouwen denken over de materialen waarvan hun kleding is gemaakt."

Ook in Londen bleken bont en huiden van exotische dieren populair, zo verwerkten onder andere Giles Deacon, Burberry Prorsum, Julien Macdonald en Pringle of Scotland bont in de collectie.

Gewoon

Volgens Thomas Salomon, directeur bij Yves Salomon, leverancier van bont voor Yves Saint Laurent, Christian Dior, Sonya Rykiel en Jean Paul Gaultier is het heel gewoon geworden om bont te gebruiken. "Voorheen was het alleen voor de elite. Nu wil iedereen bont dragen en gebruiken."

Ook het gebruik van de huid van onder andere hagedis, slang en krokodil, groeit aan populariteit. Luxemerken als Mulberry, Anya Hindmarch, Nancy Gonzalez, Victoria Beckham en Jimmy Choo verwerken veelvuldig exotische dierenhuiden in hun accessoires.

Volgens Suzanne Timmins, directeur mode bij Hudson's Bay Company, een luxewarenhuis in Canada, is de gemiddelde mening over bont veranderd. "Er was een tijd waarin iedereen bang was belaagd te worden op straat voor het dragen van bont. Ik denk dat dat nu veranderd is, mede door Lady Gaga en de moderedacteuren en stylisten die op straat in bont worden gefotografeerd."

Tegen

Toch is in Groot-Brittannië volgens Peta nog steeds 95 procent van de mensen tegen het dragen van bont. Het dragen van exotische dierenhuiden wordt sneller geaccepteerd. "Mensen geven niks om slangen en krokodillen", aldus een koper volgens Telegraph.