AMSTERDAM - Onderzoekers aan de universiteit van Cambridge bestudeerden de link tussen gelukkige tienerjaren en het welzijn in latere levensjaren en vonden een direct verband tussen de twee.

Van degenen die een gelukkig tienerbestaan leidden, blijkt 60 procent minder kans te hebben op mentale problemen en presteren zij beter op werk- en sociaal gebied. Deze groep blijkt echter wel sneller te scheiden, zo meldt Telegraph.

Voor het onderzoek zijn statistieken gebruikt van 2776 Britten die in 1946 deelnamen aan een geboortestudie over hun welzijn in het leven.

Onderzoek

Voor het onderzoek werden de deelnemers in hun 13e tot 15e jaar vergeleken met gevoel van geluk, vriendschap en energie. Negatieve problemen als rusteloosheid en bezorgdheid werden ook gemeld. Deze uitslagen werden vergeleken met hun latere mentale gezondheid, werkervaring en relaties.

De jongeren die hun jeugd als gelukkig ervaren, hebben in hun latere leven een grotere kans op een beter welzijn, inclusief tevredenheid over hun werk, frequent contact met familie en vrienden en meer sociale aangelegenheden.

Scheiden

Daar tegenover staat wel dat zij sneller scheiden. Mensen met gelukkige tienerjaren hebben een grotere eigenwaarde, wat er mogelijk voor zorgt dat zij sneller uit een ongelukkig huwelijk durven te stappen.