AMSTERDAM - Vrouwen zijn sneller klaar met hun huwelijk dan mannen. Dat komt omdat mannen na verloop van tijd steeds minder moeite doen om de relatie goed te houden en hun vrouw tevreden te stellen.

Dit blijkt uit onderzoek van de Britse economische en sociale onderzoeksraad onder 40.000 Britse huishoudens.

Het onderzoek loopt nog en richt zich op wat mensen echt gelukkig maakt. Uit de eerste bevindingen blijkt dat de meest gelukkige koppels getrouwd zijn, geen kinderen hebben, hoger opgeleid zijn en vijf jaar of korter bij elkaar zijn. Na dit punt neemt het geluk af, zo meldt Daily Mail.

Moeite doen

De oorzaak hiervan is dat vrouwen meer moeite doen om de relatie goed te houden dan mannen, zo denken relatie-experts. Vrouwen doen meer in het huishouden en onthouden belangrijke data, zoals de verjaardagen van familieleden.

In de eerste jaren van de relatie vinden ze deze verhouding minder erg, maar naarmate de relatie vordert, storen vrouwen zich eraan dat mannen hun best niet doen.

Huwelijksgeluk

De huishoudens werd gevraagd hun huwelijk te beschrijven als extreem gelukkig, ontzettend blij, erg blij, gelukkig of ongelukkig.

Vijf jaar na het begin van de relatie is 55 procent van de mannen nog extreem gelukkig, tegenover 57 procent van de vrouwen.

Elf jaar later zijn de rollen omgekeerd, dan zijn vrouwen ongelukkiger dan mannen. Tegen de tijd dat de koppels de leeftijd van 40 jaar hebben bereikt, is een kwart van de vrouwen nog extreem gelukkig, tegenover 33 procent van de mannen.

Gemakzucht

“Vrouwen beginnen te twijfelen aan hun relatie als ze zich na vijf of zes jaar realiseren dat zij meer doen om de relatie leuk te houden, zelfs als ze een drukke carrière hebben. Mannen zouden meer metroseksueel moeten zijn en de vrouw in hun leven meer moeten koesteren”, zo zegt psychologe Pam Spur.

“Vaak is dit niet het geval en doet de vrouw het grootste deel van het werk. Mannen worden gemakzuchtig en vergeten dat vrouwen liefde en romantiek nodig hebben.”