UTRECHT - Ruim een derde van de Nederlandse vrouwen lukt het niet om voldoende vrije tijd voor zichzelf te nemen. De belangrijkste redenen daarvoor zijn een drukke baan en opgroeiende kinderen.

Zo blijkt uit onderzoek, uitgevoerd in opdracht van Danone, onder 500 Nederlandse vrouwen van 30 jaar en ouder. Bijna 9 op de 10 vrouwen probeert om iedere dag wat tijd te nemen om te ontspannen, toch lukt het maar 5 op de 10 om dat ook daadwerkelijk te doen.

Wanneer het dan lukt om even te ontspannen, doet 57 procent dat het liefst op de bank. Ook iets lekker eten of drinken is populair, 36 procent geeft daar de voorkeur aan bij een rustmomentje.

De helft van de vrouwen beleeft dat moment het liefst met haar partner, tegenover 30 procent die het liefst alleen tijd voor zichzelf neemt.

Redenen

Uit het onderzoek komt naar voren dat een drukke baan en opgroeiende kinderen de voornaamste redenen zijn dat vrouwen niet genoeg vrije tijd voor zichzelf kunnen nemen.

Bijna de helft komt er niet aan toe omdat ze vooral aan anderen denkt. De deelneemsters aan het onderzoek zeggen dan ook 'zichzelf te vergeten', 'het moeilijk te vinden om tijd voor zichzelf te nemen' en 'zichzelf weg te cijferen voor anderen'.

Met de leeftijd

In de leeftijdsgroep tussen de 30 en 39 jaar geven de meeste vrouwen aan dagelijks te weinig tijd te nemen om te ontspannen. Hoe ouder, hoe meer vrouwen daar meer naar streven en er ook aan toe komen.