AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor felgekleurde en zelfs vloekende blokken aan kleur voor een speelse zomer.

Gedurfd is het credo voor het aanstormende zomerseizoen, maar naast een vuurdoop aan warme en felle tinten, draait een modisch verantwoorde stijl om ‘colour blocking’. Ofwel heldere vlakken aan kleur bij elkaar, zoals een turquoise jasje met zeeblauw shirt en dieppaars getinte broek afgestijld met een glinstering aan goud door Frida Giannini’s Gucci.

Ook in 2007 kreeg de avonturistische colour block trend een hoofdrol in onder andere het septembernummer van de Amerikaanse Vogue. Gebruik van kleur gaat in 2011 om het coördineren van opvallende tinten voor een zelfbewuste en levendige vrouw op de straten van Parijs of New York. Ook ligt deze stijl tendens qua attitude in lijn met de overvloed aan uitdagende prints en de mix daarvan door designers als Prada en Stella McCartney.

Ook in de beauty branche is colour blocking een hit, gesigneerd door onder andere meester extravaganza Christian Dior. Een subtiele knipoog naar de trend zijn felle snoepkleurtjes die over het gehele ooglid worden gepoederd voor een tikkeltje avant garde uitstraling.

Jil Sander

Geleid door het minimalisme, kwam Jil Sander voor zijn lente/zomer collectie toch uit bij maximalisme en haute couture, betoverd door lijn en proportie. Grote rokken in combinatie met kleine tops opende de show in kleurvlakken van vervaagde tinten geel, aqua en wit tot een uitgesproken kleurpalet op het einde, of zoals Sander zelf zei: "Een mille-feuille aan kleur."

Een groene cargo pantalon met een roze tank en een gele palazzo broek, plus een violetkleurige blouse over een gewaad in fluor oranje stalen de Jil Sander show. Toch bewaart Sander zelfs bij een rode jas gemixt met een roze en gele blazer een wonderlijke lichtheid wat tevens het signatuur is van zijn label.

Etro

Patroon, kleur, silhouet en accessoires combineert Veronica Etro voor zomer 2011 tot een eclectische stijl. Zelfs een stijlvolle, ruime jumpsuit in stoplicht oranje wordt gemixt met een colour block violet tint op de ogen.

Fris en qua kleur fruitig zijn vooral de compleet gekleurde, one-shoulder stukken die over de vloer zweven of tot knielengte reiken met een enorme, opgebolde mouw. Sterk en simpel is Etro’s statement dat naast kleur vlakken ook de fascinatie met volume voor dit seizoen toont.

Style tips

Charismatisch aan deze trend is dat kleur vlakken naar hartelust gemixt kunnen worden die normaal zelfs met elkaar vloeken. Ook variaties op twee tonen werken chique, maar houd het bij voorkeur op drie sterke kleuren.

Ook feestelijke momenten passen deze trend perfect waarbij ook gekozen kan worden voor een enkel stuk als een lange jurk of nomadische jumpsuit in een felle kleur. Accessoires mogen daarbij stralen, maar houd het liefst subtiel en strak.

Trend Report: Colour Block