AMSTERDAM - In tegenstelling tot wat algemeen verondersteld wordt, praten mannen meer dan vrouwen. Het taalgebruik van vrouwen is echter wel gevarieerder en meer doordacht dan dat van mannen.

Dit blijkt uit een onderzoek van Geoffrey Beattie van de universiteit van Manchester. Deze psycholoog bekeek 56 studies naar communicatie van zowel mannen als vrouwen en ontdekte dat 24 daarvan bevestigen dat mannen per dag meer woorden gebruiken dan vrouwen.

Slechts twee studies toonden aan dat vrouwen meer praten, zo meldt Daily Mail.

Onderzoek

Vervolgens startte Beattie zijn eigen onderzoek. Hij nam in totaal vijftig willekeurige gesprekken op over diverse onderwerpen. Deelnemers aan het onderzoek kregen vervolgens uitgeschreven scripts van deze gesprekken onder ogen, waarbij steeds het vijfde woord was weggelaten.

Het raden van die woorden bleek bij de vrouwelijke gesprekken moeilijker, omdat zij hun woorden zorgvuldiger kiezen. 71 procent werd juist ingevuld, tegenover 81 procent bij de gesprekken tussen mannen.

Sociaal gekeuvel

“Het zijn vooral mannen die praten om het praten tijdens verplicht sociaal gekeuvel. Ze gebruiken overtollige terugkerende woorden die geen nieuwe informatie bevatten”, aldus Beattie. “Vrouwelijk geklets is niets meer dan een fabeltje.”