AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor veren, tule en geruchte details in ballerina stijl.

Op de hielen van menig getalenteerd balletdanseres, bracht Californisch designer duo Rodarte modische concurrentie met een kostuum collectie voor de (mode)film Black Swan, waarin frêle Natalie Portman straalt in de schijnwerpers. Ook ontwerpers als Sarah Burton voor Alexander McQueen, Alice + Olivia, Erdem en lieflijke Chloé werden aangestoken door de heersende, klassieke dansmania.

Gestaag werpen dansinvloeden zich op, volgens het credo van trendwatcher Lidewij Edelkoort die al in 2006 voorspelde dat dans (qua inspiratie en in het dagelijks leven) uit zou bloeien tot stralende ster. Ook waren er dat jaar ontwerpers als Marc Jacobs die ‘haute ballerina’ creaties toonde met speelse en eigenzinnige ballet elementen. In 2010 deed Kanye West’s Dark Twisted Fantasy videoclip bovendien wederom een lichtje branden bij vooraanstaande, creatieve modemakers.

Black Swan brengt qua esthetiek bovendien een vleugje duisternis en juist die mix van poederige tinten, meisjeachtige tutu’s en een vervaarlijk randje maakt deze trend zo aanlokkelijk voor zomer 2011. Ook wordt de ballerina weergegeven in beautytrends voor aankomende zomer, zoals de typische ballet knot; strak, speels en chic hoog op het hoofd.

Erdem

Dromerige en tot in perfectie uitgevoerde details zijn sleutels tot de S/S 2011 Erdem uitstraling met tal van schoentjes geïnspireerd op spitzen en een veelheid aan linten gewikkeld om de ranke enkels. Op de tonen van Nijinsky voor de wereld befaamde ballet uitvoering Petrouchka, paradeerde ontwerper Moralioglu’s muzes over de catwalk in getailleerde lijfjes en uitwaaierende rokken.

Zachte ondertonen voerden Erdem’s kleurenpalet aan, maar ook een wit kanten jurkje bezet met bloedrode borduursels stal de show. Harlekijn patronen die de designer had opgedoken uit een historisch archief vormden bovendien de betoverende patchwork prints op een shirt-jurkje en pantalon voor een klassiek Russische look.

Alexander McQueen

McQueen staat wel bekend om een voorliefde voor theater en voor deze zomer dus ballet met overvloedige veren in wit, zwart of uitgesproken kleuren en wijduitstaande rokken. Sarah Burton, die het stokje overnam van wijlen McQueen, bracht naast de typische signatuur van het label ook een vrouwelijke detaillering met onafgewerkte rafelrandjes.

De McQueen vrouw is deze zomer gehuld in geborduurd gebladerte of blaadjes uit zwart leer, brokaat versierd met raffia of een uitbundige massa aan ballerinawaardige veren. Opvallend is vooral de ambacht in de collectie waaruit een vlinderachtige jurk, rok uit fazantveren of robe uit geplooid organza ontstonden.

Style tips

Dé hit voor deze zomer, de midi (tot op de enkels) rok lengte, sluit perfect aan op de ballerinatrend, vooral uitgevoerd in een vloeiende, romantische stof. Ook poederkleurtjes mogen volop gedragen, al geven vooral ballerina geïnspireerde silhouetten in duister zwart een verrassende, stijlvolle uitstraling.

De torenhoge pump mag dit seizoen verruild worden voor het platte schoentje oftewel ballerina, een stijlkeuze die door tal van designers gedragen wordt in 2011. Gebroken witte panty’s, eventueel met een feeëriek patroon, zijn een optie en de bodystocking onder bijvoorbeeld transparante laagjes een ware aanwinst.

Trend Report: Prima Ballerina