AMSTERDAM - De verwachtte comeback van de ballerina door de film Black Swan heeft ook een negatief kantje. Volgens experts biedt het schoeisel met de platte zool, geïnspireerd op balletschoenen, zo weinig steun dat er druk wordt uitgeoefend op de knieën, heupen en rug.

Volgens een Britse vereniging van pedicures en podologen mogen de schoenen door het ontbreken van een hiel en bandje maar voor een korte periode gedragen worden. “De schoenen bieden de voeten weinig demping, waardoor het onderbeen en de voet de volle impact van de bewegingen krijgen te verwerken.”

Volgens Lorraine Jones, podologe van beroep, kunnen de schoenen op langere termijn de kans op artritis verhogen of spierscheuringen veroorzaken. Bij balletdansers die het 'echte' balletschoeisel dragen komen kwaaltjes als ingegroeide en gespleten teennagels veel voor.

Spitzen

Behalve de platte balletschoenen zijn ook spitzen, met een harde punt in de neus, niet goed voor de voeten. Ze veroorzaken niet alleen kramp, maar knellen ook de tenen af, waardoor blaren, likdoorns en gespleten teennagels ontstaan.

Ook verergeren ze eeltknobbels en veroorzaken ze andere voetafwijkingen, zo meldt Telegraph.

Pijn verlichten

Gel pads en pleisters kunnen de drukpunten verlichten. Ook dagelijkse oefeningen om de spieren soepel te houden en kramp te voorkomen kunnen helpen.

Podologe Jones zegt: "Draag op dagen dat je niet danst ondersteunende schoenen zoals sportschoenen om je voeten rust te gunnen."