AMSTERDAM - In een interview met Marie Claire vertelt ontwerpster Stella McCartney over haar inspiratie en haar afkeer voor gebruik van echt leer en bont in de mode-industrie.

Stella McCartney staat bekend om haar diervriendelijke en ecologische, maar vooral modieuze en succesvolle collecties. Ze gebruikt geen haartje bont in haar verschillende kledinglijnen en gaat altijd voor nepleer, zelfs voor de it-bag van het label, de Falabella tas.

De 39-jarige ontwerpster en dochter van Linda en Paul McCartney legt aan Marie Claire uit waarom haar kleding vooral altijd heel draagbaar is: "Als ik ontwerp, heb ik een echte vrouw in gedachten, niet iemand op een filmset."

Haar inspiratie haalt ze dan ook vooral uit mensen. "Ik ben geïnteresseerd in het psychologische aspect van mode. Waarom werkt een vrouw hard om alle rekeningen en belastingen te betalen en legt ze geld opzij om een dure tas te kopen? Dit stimuleert me om producten van hoge kwaliteit te maken."

Ecologisch

Daarnaast is McCartney fervent fan van alles wat ecologisch, biologisch en te recyclen is. "Winkelen is leuk en moet geen vies woord worden. Ikzelf gooi echter nooit kleding weg. Ik geloof in recycling, in het mooi houden van dingen en in het maken van collecties die lang meegaan."

Hoewel het volgens de ontwerpster niet altijd even makkelijk is om alles ecologisch te doen, doet ze er flink haar best voor. "Veel leveranciers hebben hun aanbod verminderd omdat er te weinig vraag naar was. Als het kon zou ik alles biologisch maken. Denim is perfect en breiwerk ook, maar andere materialen, bijvoorbeeld zijde, kunnen niet biologisch gemaakt worden.

Diervriendelijk

Bont komt er bij haar dan ook niet in: "Ik denk hierbij aan anale elektrocutie die herhaald wordt als het de eerste keer niet lukt. Bont dragen is het minst chique wat er op de wereld bestaat."