AMSTERDAM - Als het aan de vrouw ligt die Naomi Campbell ontdekte en Kate Moss weigerde, zijn modellenbureau's binnenkort vooral op zoek naar modellen met borsten.

Volgens New York Magazine is het nog te vroeg om te zeggen dat de voorkeur voor de look van modellen verandert en de superskinny uit de mode raken. Toch boeken modellen met ietwat rondere vormen, als Lara Stone, steeds grotere opdrachten.

Carole White, oprichtster van modellenbureau Premier in Londen en ex-agent van Naomi Campbell, bevestigt dat borsten steeds meer gevraagd worden in modeland. "Ik ben op zoek naar meisjes met borsten, dat is iets wat we tien jaar geleden niet hadden kunnen verzinnen. De grootste vraag in de laatste twee jaar is naar meisjes met cup D, maar die moeten er dan natuurlijk verder wel fit uitzien."

Niet eten

"We praten met onze modellen over voeding en zorgen ervoor dat ze een personal trainer hebben. Zelfs onze taal is veranderd. Een decennium geleden, zeiden we gewoon: 'Niet eten!'", aldus White.

White zegt dat veelgevraagde modellen tussen de 12.000 en 23.500 euro per seizoen kunnen vangen. Soms hebben de meisjes 20 afspraken op een dag.

"Daarom vertel ik ze dat ze zo fit als een Olympisch atlete moeten zijn", zo verteld White. "Na New York zijn er altijd meisjes die moeten huilen van uitputting."