AMSTERDAM - De stylisten van WeLikeFashion.com vertalen voor NU.nl wekelijks een catwalktrend naar de kledingkast. Dit keer een lofzang voor Aziatisch geïnspireerde mode, waarbij vooral China, Japan, Taiwan en Korea de modekaart sieren.

Over de catwalks voor lente/zomer 2011 joeg deze zomer een Oosters windje die tal van traditionele invloeden achterliet, weliswaar herbewerkt tot moderne creaties. Overvloed aan kleur en dromerige natuurprints, zoals bij Dries van Noten, Vera Wang en Rodarte, zijn bovendien de sleutel tot een hedendaags exotische look.

Toen Kenzo in de jaren ’70 de ‘Jungle Jap Style’ introduceerde, ontketende dit een nieuwe en oriëntaalse visie op mode. Ook andere Japanse high fashion labels, zoals Commes des Garcons, lieten in de tachtiger jaren hun sporen na met kimono jasjes en ruime silhouetten. Tom Ford voor Yves Saint Laurent bracht in 2004 een meer getailleerd en sexy beeld van het Chinese poppetje met typische prints en hooggesloten tops.

2011 mag qua inspiratie weliswaar uitwaaieren naar twee kanten, eentje provocerend en overduidelijk refererend naar de Chinese cultuur zoals bij Vuitton en de ander meer dromerig en zacht, zoals bij Rodarte. Modepionier Chloe Sevigny was dit jaar bovendien al te bewonderen in de zandlopervormige avondjurk van Rodarte met blauwe print van een mingvaas.

Louis Vuitton

Marc Jacobs voor Louis Vuitton toonde een overduidelijk beeld van de ‘China Doll’, maar wel met een knipoog en zeer gestileerd van aard voor bijna een pop-art effect. Zo flaneerde zijn mannequins over de catwalk in glanzende cheongsams (traditionele Chinese jurken) afgewerkt met franjes, een glanzende haltertop met kanten rok en zelfs waaier, als ook metallic-achtige jurkjes gedecoreerd met flonkerende sjerpen van taille tot heup.

De parade aan glamourous Chinese ‘femmes’, getooid met Mandarijnse kraagjes, traditionele jurkjes met extreem hoge split, borduurwerk van bamboe prints, orchideeën en panda’s gooide in al zijn extravagance weliswaar hoge ogen. Geïnspireerd op Shanghai in de jaren ’90 tot de jaren ’70 met een iets over de top inslag.

Rodarte

Rodarte’s eclectische en veelal patchwork stijl opende een zachte en sprookjesachtige droomwereld voor zomer 2011 met een subtiel knikje richting Chinese details. Opvallende, blauwe en witte avondjurken bleken geïnspireerd op de Chinese mingvaas en de platform sleehakken waren gesneden uit hout en metaal en zo gevormd tot kleine bloemen en vlinders.

Overige Rodarte looks waren overrompelend, maar draagbaar met een zandloper jurkje met hoge kraag en uitgesneden schouders, een kort jasje en bijpassende wikkelrok in gestempeld leer, een elegante houthakkersblouse, plus gewikkelde, lange rokken met een split aan de voorzijde. Ook Van Noten en Wang zijn ontwerpers die voor een traditioneel silhouet of vloeiende zijde-achtige ensembles, maar vooral lieflijke en oriëntaalse bloemprints kozen voor deze zomer.

Style tips

Combineer a la Rodarte aardse tinten met een vleugje goud en prints uit de natuur, zoals bamboe, uitheemse houtsoorten, organisch gevormde bloemmotiefjes of zelfs reptiel. Of ga iets meer hysterisch a la Marc Jacobs met veel glinsters, een traditionele cheongsam in de mix met hypermoderne details en prachtige, diepe kleuren, zoals fuchsia, paars en tropisch turquoise.

Het silhouet mag op de high-street iets vereenvoudigd met bijvoorbeeld een hoge split in een meer gestructureerde midi- of maxi rok. Ook hoge kraagjes, eventueel met uitsnedes bij het middenrif of op de schouders, geven een eigenzinnige en tikje Shanghaise uitstraling.

Trend Report: China Doll