AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Cetearyl alcohol.

Cetearyl alcohol, onder diezelfde naam herkenbaar op het INCI-label van cosmeticaproducten, is een mix van twee vetzuur alcoholen: cetyl alcohol en steryl alcohol. Deze kunnen worden gewonnen uit in kokos- en palmolie maar kunnen ook synthetisch worden geproduceerd.

Dit veelgebruikte cosmetica ingrediënt moet niet verward worden met het kleine alcoholmolecuul alcohol denat, oftewel ethanol, wat in de volksmond simpelweg alcohol wordt genoemd en het nadeel heeft dat het (in hogere concentraties) de huid wat kan uitdrogen. Cetearyl alcohol is daarentegen geen ontsmettende vloeistof, maar een mix van vetzuur alcoholen in de vorm van een witte, wax-achtige substantie.

Bij producten die als alcohol-vrij worden gemarketeerd gaat het dan ook om producten zonder ethanol (ethyl alcohol), die wel andere alcoholen zoals cetearyl alcohol kunnen bevatten.

Werking

De voornaamste functie van cetearyl alcohol in cosmetica is die van emolliens (huidverzachter) of emulgator: dankzij toevoeging van deze stof kunnen water en olie worden gecombineerd in een crème. Ook zorgt het voor een crèmige textuur en laat deze zogenoemde 'zachte alcohol' de huid zacht aanvoelen. Daarnaast dient cetearyl alcohol als verdikkingsmiddel en als schuimverbeteraar.

Cetearyl alcohol is veelgebruikt en veilig.

Gerecenseerde producten met cetearyl alcohol

cetearyl alcohol

Sea-Line Acno day&night cream – beoordeling: 4 uit 5

Yes to Carrots! Body Lotion – beoordeling: 4.3 uit 5

The Body Shop Hemp Hand Protector – beoordeling: 4.8 uit 5

Clinique 7 Day Scrub Cream – beoordeling: 4.1 uit 5