AMSTERDAM - Woensdagavond opende Jan Taminiau de veertiende editie van Amsterdam International Fashion Week met maar liefst twee shows. Hij presenteerde voor de eerste keer zijn demi-couture collectie en sloot de openingssoiree af met een stukje haute couture.

Iekeliene Stange, Ymre Stiekema en Fleurance Meijer openden de demi-couture show genaamd Separates. Jan Taminiau komt met demi-couture tegemoet aan de grote vraag naar kwaliteit: "Couture is helaas slechts weggelegd voor een beperkt aantal klanten", aldus de ontwerper.

Taminiau toonde een klassieke, maar romantische collectie in rustige kleuren als nude, beige en groentinten. Cocktailjurkjes, avondjurken en jasjes met accent op de taille kwamen op de catwalk voorbij. Draagbaarheid kenmerkte de lijn, doordat de stukken ook los van elkaar te dragen zijn.

Haute-couture

Na een daverend applaus en een korte pauze, toonde Taminiau zijn haute-couturecollectie Irradiance, die hij dit seizoen ook tijdens de Haute Couture Week in Parijs showde.

Irradiance is de twaalfde haute-couturecolectie van de ontwerper, waarbij de modellen op torenhoge schoenen, langzaam hun parcours aflegden. De collectie is geïnspireerd op verstoppen, over onthullen en veranderingen terwijl de tijd doortikt.

Maskers

Alle modellen droegen een glinsterend masker, dat hun volledige gezicht inclusief hun ogen bedekten. Het zwaartepunt van het silhouet lag voor deze collectie op de bovenkant met krachtige schouders.

De sfeer van de collectie werd door de ontwerper duister genoemd. Grijs, zwart en wit waren de belangrijkste kleuren, daarnaast waren er luxe zijden stoffen met ingeweven barok patronen.

Alle patronen waren door Taminieu op maat geweven. Volgens Taminiau heeft couture niets met de realiteit of draagbaarheid te maken. "Het is vrij denken. Couture is uniek", zo meldt de ontwerper.

Jan Taminiau opent AIFW