AMSTERDAM - Onderzoek uitgevoerd in opdracht van Nikon wijst uit dat 56 procent van de vaders en moeders in Nederland toegeeft dat ze meer foto's maken van hun eerste kind, dan van de rest van het kroost.

Het onderzoek werd uitgevoerd onder 16.000 personen uit veertien Europese landen en Zuid-Afrika. In totaal werden er 1.000 volwassen Nederlanders ondervraagd. Meer dan de helft geeft aan meer foto's van hun oudste kind te hebben gemaakt terwijl dat opgroeide.

40 procent van de ouders maakte ongeveer evenveel foto's van de kinderen, terwijl 4 procent hun jongste kind het vaakst vastlegde.

Veel ouders zijn zich er niet van bewust wie ze het vaakst in de schijnwerpers zetten, kinderen merken het daarentegen wel snel, soms met rivaliteit tot gevolg. Zo merkt 37 procent van de Nederlandse kinderen dat hun oudste broer of zus meer in het fotoalbum staat dan zij.

Tijdsdruk en laat besef

De voornaamste reden voor de 'oneerlijke' verdeling in foto's is volgens de meeste ondervraagden tijdsdruk (33 procent) en het pas achteraf beseffen dat ze meer foto's hebben gemaakt van hun eerstgeborene (25 procent).

Een vijfde geeft als favoriete kinderfoto een foto van de gezinsvakantie op. Foto's van verjaardagsfeestjes komen met 13 procent op een tweede plaats. Minder populair zijn foto's van schoolvoorstellingen (2 procent) en sportdagen (5 procent).