AMSTERDAM - Driekwart van de Nederlanders blijkt wel eens last te hebben van 'het groene monster'. Vrouwen zijn vooral jaloers op andermans uiterlijk, terwijl mannen zichzelf vaak op het gebied van talenten met anderen vergelijken.

Onderzoek onder 537 respondenten, uitgevoerd in opdracht van de maandelijkse glossy Nouveau, wijst uit dat dertigers vaak het meest jaloers zijn, terwijl vijftigplussers dat juist veel minder zijn.

Zowel mannen als vrouwen vergelijken zich met anderen op het gebied van uiterlijk. Daarbij valt het voor slechts 15 procent positief uit, 45 procent vindt een vergelijking vooral negatief uitvallen en bij 39 procent wisselt het. Mannen vinden een vergelijking met anderen vaker positief voor zichzelf uitvallen dan vrouwen.

Ook op werkgebied vindt 34 procent van de mannen dat hij het beter voor elkaar heeft dan collega's of vrienden, in vergelijking tot 19 procent van de vrouwen die daar hetzelfde over denkt.

Geld en lichaam

De grootste bronnen van jaloezie op materieel gebied zijn geld (72 procent) en huizen (56 procent). Vrouwen kijken vooral naar lichamelijke zaken en daarbij zijn ze jaloerser op het lichaam van onbekende vrouwen (69 procent) dan op het lichaam van een vriendin (49 procent).

Daarnaast meldt het onderzoek dat 85 procent van de vrouwen toegeeft gemakkelijk jaloers te zijn, tegenover 75 procent van de mannen.