AMSTERDAM - De Noorse modecommunity heeft besloten bont te weren van Oslo Fashion Week. Het initiatief is afkomstig van de organisatie Fashion Against Fur in samenwerking met vele Noorse ontwerpers en modebladen.

De bontvrije modeweek is de eerste in de wereld. De organisatie Fashion Against Fur (in het Noors Mote Mot Pels) riep ontwerpers en modebladen op te stoppen met het verwerken van bont in hun ontwerpen.

Alle partijen steunden het initiatief en op deze manier is in zeer korte tijd de bontvrije modeweek in Oslo een feit.Echt bont


Niet alle landen denken op dezelfde manier over bont. Denemarken, buurland van Noorwegen, peinst er niet over een Fashion Week te houden zonder echt bont.

“We denken dat bont een onderdeel is van mode en we hebben geen plannen om bont te bannen van Copenhagen Fashion Week”, aldus Eva Kruse, CEO van het evenement, tegen Ecouterre.Bontproductie 


”Als alle bontverwerkingsbedrijven in Noorwegen zouden sluiten, zal de productie van bont gewoon verder gaan in landen zoals China. We zouden dan helemaal de controle verliezen over hoe de dieren behandeld worden”, voegt Kruse eraan toe.Bont is nog steeds een veelgebruikte stof in collecties van vele ontwerpers.