AMSTERDAM - Nu Christophe Lemaire het stokje heeft overgenomen van Jean Paul Gaultier als hoofdontwerper van luxe modehuis Hermès, schijnen de shows een stuk intiemer te worden. Volgens Lemaire wordt het meer Margiela dan Gaultier.

Christophe Lemaire, de nieuwe hoofdontwerper van Hermès, maakt zich klaar voor zijn eerste catwalkshow, die in februari in Parijs zal zijn. In een interview met Women's Wear Daily vertelt hij dat zijn shows een stuk intiemer worden dan die van de altijd dramatische Gaultier.

Lemaire gaf zijn inspiratie niet prijs, maar zei wel meer op één lijn met de Belgische ontwerper Martin Margiela te zitten dan met Jean Paul Gaultier. Margiela ontwierp van 1998 tot 2003 voor Hermès.

Lacoste

De ontwerper werkte eerder bij het Franse label Lacoste, waar hij volgens een vast patroon moest werken. Daar vertelt Lemaire over: "Hoewel ik denk dat ik goed werk leverde bij Lacoste, kon ik me nooit compleet uiten. Dus ik hoop dat ik dat bij Hermès wel kan."

"Het probleem met een merk is dat wanneer de ontwerper een visie heeft, het management het daar niet altijd mee eens is of het niet begrijpt. Dat was zeker een issue voor mij."

Eigen label

Daarnaast hoopt Lemaire zijn eigen label, dat een flinke financiële tegenvaller had toen zijn grootste opdrachtgever overleed, een nieuw leven in te blazen met zijn nieuwe baan.

Lemaire weet niet zeker of zijn eigen merk het wel overleeft. "Ga ik ermee door? Dat is de vraag die we onszelf nu stellen. Natuurlijk wil ik ermee doorgaan, maar de vraag is of we dat financieel redden."

Hij heeft nog geen hulp gevraagd aan Hermès, hoewel dat niet uitgesloten is. "Het is alleen wat te vroeg. We kennen elkaar nog niet goed genoeg en ik heb mezelf nog niet bewezen."