AMSTERDAM - Cosmetische chirurgie bestaat al sinds de zestiende eeuw, blijkt uit het boek De Curtorum Chirurgia Per Insitionem uit 1597 dat een chirurg onlangs op een veiling kocht. In het boek staat beschreven hoe één van de eerste neuscorrecties werd uitgevoerd.

Chris Albury, van het Dominic Winter veilinghuis veilde het boek en verwachtte een hoog bod: “We wisten dat het boek uiterst zeldzaam was en waren voorbereid op een strijd tussen handelaren en verzamelaars.” Uiteindelijk kocht een plastisch chirurg het boek voor bijna 13.000 euro door een telefonisch bod. 

Gaspare Tagliacozzi, hoogleraar chirurgie en anatomie aan de University of Bologna, schreef het Latijnse De Curtorum Chirurgia Per Insitionem, of in het Nederlands De Chirurgie van de Gebreken met Implantaties, in 1597.

Neuscorrectie

Het boek bevat illustraties van neuscorrecties. Op één afbeelding ligt een patiënt in bed terwijl zijn neus is vastgemaakt aan een stuk huid van zijn bovenarm. Volgens het boek moest de patiënt ongeveer drie weken zo blijven liggen, totdat de huid van zijn arm goed aan zijn neus gehecht was. Twee weken later was het stukje huid zo gevormd dat het op een neus leek en zo was het proces compleet.“Het is een prachtig en zeldzaam boek. De typografie, de illustraties en het ontwerp zijn van een fantastisch hoog niveau, waar de meeste moderne uitgevers iets van kunnen leren”, aldus Albury tegen Daily Mail.

Achttiende eeuw

Het boek toont zelfs instrumenten die de chirurg gebruikte. Vreemd is dat er duidelijk over de technieken en ideeën van plastische chirurgie was nagedacht, maar dat men toch alles snel vergat na de dood van Tagliacozzi. "Waarschijnlijk omdat de religieuze autoriteiten het niet goedkeurden”, vervolgt Albury.Hoewel dit boek de eerste vastlegging is van welke vorm van cosmetische chirurgie dan ook, is er verder geen bewijs van andere soortgelijke operaties tot het einde van de achttiende eeuw.