AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Cranberry.

Op Cosmopinie staat informatie over cosmeticaproducten, beautytrends en -ingrediënten. Tal van ingrediënten die voorkomen in voeding, worden ook in cosmetica gebruikt. Met de feestdagen een toepasselijk ingrediënt onder de loep, de cranberry.

Cranberry, veenbes, staat op de INCI-lijst tegen als Vaccinium macrocarpon of Oxycoccus macrocarpus. Het is al jarenlang een bekende remedie bij blaasproblemen, omdat het ervoor zorgt dat bacteriën zich niet kunnen hechten aan de blaaswand, maar van deze bes wordt ook gebruik gemaakt in enkele cosmeticaproducten.

Eigenschappen

De voornaamste eigenschap die cranberry's bieden voor de huid is de flinke hoeveelheid antioxidanten. Onder andere Vitamine A, C, E, polyphenolen en riboflavine maken vrije radicalen onschadelijk en beschermen zo de huid tegen vroegtijdige veroudering. Cranberry's komt in cosmetica dan ook voornamelijk terug in anti-age producten.

Zogenaamde proanthocyanidins werken naast antioxiderend ook ontstekingsremmend, waardoor cranberry extracten ook worden gebruikt in producten en behandelingen voor de onzuivere (acne)huid.

Zowel het extract als de olie van de cranberry krijgen van cosmetica database SkinDeep de score '0', wat inhoudt dat de gezondheidsrisico's nihil zijn.

Gerecenseerde producten met cranberry's

Lush Sultana of Soap – beoordeling: 4.9 uit 5

The Body Shop Merry Cranberry body smoother – beoordeling: 4 uit 5