AMSTERDAM - Volgens een nieuwe studie hebben koppels die seks uitstellen tot na het huwelijk later een sterkere relatie, zo constateren onderzoekers van de religieuze Brigham Young University in de Amerikaanse staat Utah.

De universiteit is nauw verbonden aan de streng religieuze Mormoonse kerk. Studenten zijn gebonden aan een gedragscode die seks buiten het huwelijk verbiedt, net als gebruik van drugs of alcohol.

Uit het onderzoek, waarvoor ruim tweeduizend getrouwde stellen werden geïnterviewd, zou blijken dat koppels die wachten met seks tot na het huwelijk een veel betere relatie hebben dan stellen die er in een vroeger stadium van hun relatie mee begonnen.

Stabiliteit

Volgens de onderzoekers was de stabiliteit van de relatie van de koppels die wachten zelfs 22 procent hoger, de tevredenheid in de relatie lag 20 procent hoger en de kwaliteit op gebied van seks was 15 procent beter. Zelfs de communicatie tussen partners was 12 procent beter dan bij een stel dat al aan seks deed voor zij trouwden.

De wetenschappers geven aan dat een relatie met seks voor het huwelijk veel meer gebaseerd is op de fysieke kant en te weinig op vertrouwen, loyaliteit en toewijding, zo meldt Daily Mail.

Praten

Professor Dean Busby, die het onderzoek leidde vertelt: "Het meeste onderzoek met betrekking tot dit onderwerp gaat over het individu en wordt niet op gebied van relaties gedaan."

"Een relatie is meer dan alleen maar seks, hoewel we ondervonden dat degenen die wachtten gelukkiger zijn met het seksuele aspect binnen hun relatie. Ik denk dat dat komt, omdat zij hebben geleerd met elkaar te praten."

Hij voegt eraan toe: "Hoe religieus of niet-religieus een koppel ook is, wachten helpt met het vormen van een betere communicatie binnen een relatie, wat de stabiliteit op de lange termijn verbetert."

Leren kennen

Andere wetenschappers komen tot andere conclusies. Volgens veel seksuologen is het juist belangrijk dat partners elkaar ook op seksueel gebied leren kennen voordat ze een langdurige relatie aangaan.