AMSTERDAM - Nu China gekweekte zoetwaterparels op de markt heeft gebracht en in enorme hoeveelheden aanbiedt, zijn de prijzen van parels gedaald tot ongeveer 14 euro per streng. Dure juweliers doen er alles aan om hun prijzen voor parels te verantwoorden.

De chique juweliers Mikimoto en Tiffany & Co proberen manieren te vinden om hun juwelen waarin parels zijn verwerkt luxueus te doen lijken en te zorgen dat ze hun prijskaartje waard zijn.

Daarom worden natuurlijke parels, die veel duurder zijn omdat ze daadwerkelijk uit oesters op de zeebodem zijn gevist, in plaats van uit oesters uit de kwekerij, gehyped als veel mooier en kostbaarder dan gekweekte oesters.

Verschillen

Juweliers claimen dat er ook daadwerkelijk verschil te zien is. "Natuurlijke parels hebben een mooiere schittering, die erg aantrekkelijk is", zo meldt juwelier Viren Bhagat aan New York Times.

Toch zijn er genoeg kwekers die succesvol juweliers om de tuin hebben geleid, het blijkt bijna onmogelijk om het verschil te zien. Gekweekte parels zijn technisch gezien dan ook gewoon 'echt', ook al komen ze niet vanuit de zeebodem en zijn ze gemanipuleerd.

Exclusief

Volgens Rahul Kadakia, directeur van de afdeling juwelen bij Christie's in Amerika, zullen er altijd mensen zijn die bereid zijn te betalen voor iets wat niemand anders heeft en dus ook voor natuurlijke parels, aangezien die erg zeldzaam zijn.

"Het laat de waardering zien die kopers hebben voor dingen die niet langer geproduceerd worden", aldus Kadakia, die kort geleden nog een klein aantal natuurlijke parels verkocht voor 5,3 miljoen euro.