AMSTERDAM - Beautyingrediënten te over die enkel het resultaat zijn van hardwerkende marketingafdelingen. De website Cosmopinie kijkt verder dan een populair merk of commercie en houdt beautyingrediënten uitgebreid tegen het licht. Deze week: Cytokine.

Op Cosmopinie staat informatie over cosmeticaproducten, beautytrends en -ingrediënten. Op de INCI-lijst van cosmetica staan zowel herkenbare planten-extracten, als onder andere complexere eiwitsoorten. Een voorbeeld is cytokine.

Cytokines zijn proteïnen die in het lichaam voorkomen als onderdeel van het afweersysteem. Het zijn als het ware een soort communicatoren die het lichaam helpen zichzelf te beschermen dankzij de aanmaak van nuttige stoffen. Het helpt bij transport tussen de cellen en stimuleert de celactiviteit, zo schrijft Paula Begoun. Zij waarschuwt er echter ook voor dat cytokines in het lichaam negatieve effecten zouden kunnen hebben.

Anti-veroudering

In de cosmetica industrie worden cytokines toegepast in anti-verouderingsproducten, met name in het hogere segment. De eerste cytokine die werd toegepast in huidverzorging is EFG, oftewel
Epidermal Growth Factor, bestaande uit 53 aminozuren. De 'uitvinder' van deze EGF won zelfs een Nobel-prijs.

Fabrikanten claimen dat cytokines huidvernieuwende eigenschappen hebben die zorgen voor een mooiere, strakkere huid. Cytokine zou de celfunctie dusdanig stimuleren dat elastine, collageen en hyaluronzuur worden heropgebouwd, met een stevigere huid tot gevolg. Volgens moderne studie vertoont de huidstructuur 10 tot 18 procent minder onvolmaaktheden na twee maanden tweedaags gebruik van een crème met groeifactoren en cytokines.